Twirre

Werken met trainingsacteurs

De trainingen van Twirre leiden tot inzicht in hoe jouw gedrag het gedrag van de ander beïnvloed en wat je kan doen om effectiever te communiceren en contact te maken met kinderen, ouders, gezinnen en elkaar.

Hoe vaak denken we in het dagelijks leven niet, “had ik het maar zo gedaan”, of: “als ik het opnieuw zou doen dan zal ik..”

Maar al te vaak laten we ons beperken door gedachten als: “ja maar als ik dat zou doen en zeggen dan zal die ander misschien boos worden, of het niet begrijpen, of weglopen”. Heel menselijk en herkenbaar, en ook beperkend. Omdat het maakt dat we soms niet durven te reageren, op een manier die we willen, of die eigenlijk heel effectief zou zijn. Nieuw gedrag uitproberen en ervaren dat de ander het misschien heel prettig vindt dat je zo duidelijk bent, of dat je merkt dat het je heel goed lukt om om te gaan met de emotionele reactie van een ander. Dat is voor ons het unieke en waardevolle van werken met trainingsacteurs. 

Twirre maakt gebruik van trainingsacteurs die jou de mogelijkheid geven om uit te proberen, ofwel ervaringsgericht te leren. Een trainingsacteur is gespecialiseerd in het leveren van gedrag die overeenstemt met de praktijk en houdt rekening met de wensen en leerdoelen van de cursist. Het gaat hierbij om klein en realistisch spel en is niet te verwarren met het acteerwerk van een film- of podium acteur.

De cursist krijgt in dit geval de kans om er achter te komen hoe deze nou eigenlijk overkomt bij de ander en mag waar nodig het gedrag versterken of verminderen. Het geeft inzicht en begrip voor gedragspatronen die buiten het eigen referentiekader liggen en leert je te anticiperen op divers gedrag.

De werkvormen waarbij trainingsacteurs worden ingezet variëren. Dit gaat van klassiek rollenspel tot races tegen de klok tot spelvormen waar een gehele groep wordt geprikkeld aan te sluiten. Een actieve, diverse en vooral speelse manier van werken en leren waarbij spel, contact en zelfsturing centraal staan.